Als onderdelen van je energiesysteem verzwakt, uit balans, of zelfs geblokkeerd zijn, dan kan dit grote negatieve gevolgen hebben voor je fysieke en geestelijke gezondheid. Vergelijk het met de accu / het elektrisch systeem van je auto of computer. Als deze niet goed werkt, dan werken onderdelen tot zelfs de gehele auto/computer niet meer goed. Elektrische energie is een vorm van energie die ook in ons lijf aanwezig is. Maar er zijn nog vele andere (subtiele) energiesoorten die onze vorm nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Energiesysteem verbeteringen zorgen voor meer energie, vitaliteit, rust en stijging van algehele gezondheid en welzijn. VortexHealing® Divine Energy Healing kan, als de Rolls-Royce onder de energiehealing modaliteiten, magisch werk verrichten op je energiesysteem.

Zonder voldoende sterk energiesysteem is het healingproces voor het loslaten van diepe emotionele/mentale issues ook veel moeilijker. Je systeem moet voldoende energie hebben om deze healing te kunnen verwerken en integreren.

Ons energiesysteem bestaat uit vele verschillende onderdelen. Elk waarop VortexHealing diep en grondig kan werken. Hieronder een opsomming van de belangrijkste onderdelen en welke relatie ze hebben met onze fysieke en geestelijke gezondheid:

Meridianen

Dit zijn de energiebanen die dicht bij de lichaamsoppervlakte lopen. De meridianen zijn verbonden met de organen, het weefsel en de spieren. De meeste meridianen zijn gekoppeld aan een bepaald orgaan en verspreiden diens energie door het hele lichaam. Meridianen zijn kanalen voor fysieke energie, net zoals bloedvaten kanalen zijn voor het bloed. Meridianen hebben een effect op elk orgaan, maar ook op biochemische processen zoals het immuunsysteem, het hormonale systeem, de ademhaling, de hersenen en het lymfestelsel. Psychische klachten of verkeerd voedsel kunnen de werking van de meridianen verstoren. Andersom kan een verstoorde meridiaan werking zorgen voor psychische klachten of het niet goed kunnen verwerken van bepaald voedsel.

De knopen in de meridianen worden in de acupunctuur gebruikt om naalden in te zetten om de energie beter door de meridianen te laten lopen.

Met VortexHealing® kan ik de meridiaan banen en knopen schoonmaken, versterken en optimaliseren. Op internet zijn uitgebreide(re) beschrijvingen te vinden waar ze liggen en wat ze doen. Hieronder een samenvatting:

Meridiaan Omschrijving Fysieke klachten Psychische klachten
Maag (Yang)

7-9 uur meest actief

Brengt de vertering van voedsel op gang. Het beïnvloedt je eetlust, is verbonden met het denken en met gevoelens van zorgzaamheid en sympathie. Maagklachten, gebrek aan eetlust, misselijkheid, maagpijn, maagzuur, vaak zin in koude dranken en stijve benen. Tobben, piekeren, niet helder kunnen denken en slechte concentratie.
Milt (Yin)

9-11 uur

Samen met de maagmeridiaan verantwoordelijk voor het omzetten van voedsel in energie en vloeistoffen en voor de verspreiding hiervan door het lichaam. De milt controleert het spijsverteringsvuur. Maagklachten, slechte spijsvertering, zware vermoeide ledematen, tandvleesproblemen en zwaarlijvigheid. Piekeren, moeite met ontvangen, te veel geven, een sterke behoefte aan empathie en begrip of juist overbezorgd zijn voor anderen.
Hart (Yin)

11-13 uur

De hartmeridiaan beïnvloedt de functies van het hart, de bloedvaten en de bloedsomloop. Ook beheerst deze meridiaan je spraakvermogen. MVermoeidheid, slechte bloedcirculatie, hartkloppingen, hart- en vaatziekten, een drukkend of gespannen gevoel in het bovenlichaam, pijn in de borst, stotteren, zweren op de tong en overvloedige transpiratie. Nervositeit, rusteloosheid, opgewondenheid, hysterie, slecht spraakvermogen en overmatig en ongepast lachen.
Dunne darm (Yang)

13-15 uur

Beïnvloedt je vermogen om voeding te assimileren en om vaste en vloeibare substanties te scheiden. Deze meridiaan zorgt ervoor dat je onderscheidingsvermogen hebt, helder kunt oordelen en evenwichtig reageert bij emotionele opwinding. Gehoorproblemen, buikpijn, winderigheid, diarree of constipatie en pijn in de schouders. Rusteloosheid, besluiteloosheid en een verminderd onderscheidingsvermogen.Blaas (Yang)

15-17 uur

Blaas (Yang)

15-17 uur

Opslag en uitscheiding van vloeibare afvalstoffen, zoals urine. Het heeft ook te maken met de hersenen, het autonoom zenuwstelsel en de hypofyse. Autonoom zenuwstelsel gespannen, blaasklachten, last van de knieën, last van de rug, kramp in de benen en een strak gevoel in de kuiten en de achterkant van de benen. Angsten, bezorgdheid, rusteloosheid en achterdocht.
Nier (Yin)

17-19 uur

De opslagplaats van ouderlijke en erfelijke energie; ook wel oerbron energie genoemd. De meridiaan werkt samen met de blaasmeridiaan en houdt verband met onze wilskracht en het vermogen om vooruit te komen in het leven. Het staat in verbinding met de botten en helpt merg te vormen voor de hersenen, ruggengraat en botten. Chronische vermoeidheid, vaak plassen, breekbare botten, keelpijn, dorst, stijfheid in de onderrug en oorsuizingen. Ongeduldigheid, slaapproblemen, angsten, bezorgdheid en gebrek aan wilskracht en doorzettingsvermogen.
Pericardium (Yin)

19-21 uur

Van invloed op je bloedsomloop en op het hartzakje, dat als een beschermend vlies om het hart heen ligt. Deze meridiaan beschermt je hart tegen te grote lichamelijke en emotionele spanningen. Het vangt emotionele schokken op. Beklemd gevoel op je borst, een benauwd gevoel, hartkloppingen, slapeloosheid, gespannenheid, stijve armen en een hoge of lage bloeddruk. Rusteloosheid, angstgevoelens en relatieproblemen, waarbij je te veel of juist te weinig vertrouwen schenkt.
Drie-verwarmer (Yang)

21-23 uur

Een energetisch systeem, bestaande uit 3 verwarmers, dat je het beste kunt zien als lichaamsthermostaat. Het beschermt je weerstand via het lymfevatenstelsel en zorgt voor verspreiding van water en andere vloeistoffen in het lichaam en voor het afscheiden van afvalstoffen. Het zorgt ervoor dat je lichaam zich gemakkelijk aanpast aan temperatuurwisselingen en minder ontvankelijk is voor infecties en koorts. Koud gevoel, ontvankelijkheid voor verkoudheid en griep, oorpijn, een zwaar, loom gevoel, spanning in het buikgebied en spanning in armen en schouders. Sociale onzekerheid, een grote behoedzaamheid in relaties en weinig warmte op sociaal gebied.
Galblaas (Yang)

23-01 uur

Beïnvloedt de opslag en de uitscheiding van gal en de vertering van vetten. Het verspreidt de energie van voedingsstoffen door het lichaam, waardoor de energie door het hele lichaam heen in evenwicht blijft. Fungeert als levensspark (ja tegen het leven zeggen). Slechte vertering van vetten, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeide benen en stijve spieren aan de zijkant van het lichaam. Besluiteloosheid, verlegenheid, gebrek aan initiatief, ongeduld, prikkelbaarheid, frustratie, geïrriteerdheid, gejaagdheid en overambitieus zijn.
Lever (Yin)

1-3 uur

Verbonden met de opslag van bloed en met het verspreiden van de levensenergie, zodat alle lichamelijke functies soepel verlopen. Verbonden met pezen, spieren en de banden. Het voedt de ogen en de nagels. Vermoeidheid, oogproblemen, leverproblemen, misselijkheid, spijsverteringsproblemen, migraine, problemen met gewrichten, pezen en gewrichtsbanden. Agressie, woede, ongeduld, prikkelbaarheid, gebrek aan visie en vastberadenheid en overmatig werken.
Long (Yang)

3-5 uur

De longmeridiaan zorgt via de inademing voor nieuwe levensenergie. Door de uitademing verwijdert het afvalstoffen uit je lichaam. Vermoeidheid (en dan vooral in de bovenste helft van het lichaam) moeilijk ademen, hoest, bronchitis, regelmatige verkoudheid of griep en stijve armen. Geïsoleerd, melancholie, (vastzittend) verdriet, geest niet in lichaam willen zijn.
Dikke darm (Yang)

5-7 uur

De dikke darm meridiaan helpt de longmeridiaan. Het absorbeert overtollig vocht en regelt de afscheiding en uitscheiding van afvalstoffen. Verstopte neus, grotere vatbaarheid voor verkoudheid, constipatie of diarree, eczeem en buikpijn. Gesloten of terughoudend voelen tegenover anderen. Moeite met loslaten, pessimistische instelling.
Conceptievat (Yin) Het conceptievat oefent invloed uit op alle yin meridianen in het lichaam. Het is erg belangrijk voor het voortplantingssysteem van zowel mannen als vrouwen, maar vooral bij de vrouw, omdat het puberteit, menstruatie, vruchtbaarheid, conceptie, zwangerschap, geboorte en menopauze reguleert.
Via een punt ter hoogte van het hart is het verbonden met de longmeridiaan.
Onderdrukte emoties, onderdrukte seksualiteit, stress
Gouverneurs-vat (Yang) Het gouverneursvat oefent invloed uit op alle yang meridianen in het lichaam. Daarnaast voedt het de wervelkolom en de hersenen. Vanaf een punt op de bovenrug is het verbonden met de dunne darm-meridiaan. Onderdrukte emoties, onderdrukte seksualiteit, stress

Voridianen

Dit zijn een soort dieper liggende meridianen. Specifiek gelegen in en rondom organen, klieren, zenuwstelsel en de hersenen. Ze zijn erg belangrijk voor de gezondheid hiervan. Fysieke acupunctuur kan door de diepere ligging voridianen niet bereiken. VortexHealing® kan dit wel!

Jin Shin

De Jin Shin banen liggen veel dieper in het lichaam dan de meridianen en voridianen. Ze helpen vanaf de conceptie het lichaam te vormen/manifesteren inclusief het meridianen en voridianen systeem. Jin Shin wordt gezien als manifesterende energie en voedt de meridianen & voridianen die als gemanifesteerde energie wordt gezien. Met VortexHealing® kan ik alle onderdelen van het jin shin systeem schoonmaken, versterken, herbouwen en optimaliseren. Geen enkele andere modaliteit kan dit zo krachtig en fundamenteel doen. Het zorgt voor versterking van je hele energie fundament.

Orgaan energieën

De organen (maag, milt, hart, dunne darm, blaas, nieren, pericardium, drie verwarmer, galblaas, lever, longen, dikke darm) zijn verbonden met dit systeem van meridianen, voridianen en jin shin. Het systeem verspreidt/circuleert de orgaanenergie door het hele (subtiele) lijf heen tot diep in elke cel. VortexHealing® kan de orgaanenergie optimaliseren en zorgen dat blokkades in de pathways tot diep in de cel worden opgeruimd.

Constitutionele energie

Je constitutionele energieën krijg je bij de geboorte als “startpakket” mee en is het fundament voor het subtiele energiesysteem van Jin shin, meridianen en voridianen. Ook je hersenen hebben een aantal constitutionele energieën. Door stress, ziekte, ouderdom, verkeerd voedsel etc. kan dit fundament verzwakken. VortexHealing® is uniek in het kunnen versterken van alle soorten constitutionele energieën. Tot zelfs een (veel) hoger niveau dan wat in je “startpakket” zat. Dit kan tot een grote sprong in vitaliteit en gezondheid leiden. Ik heb dit zelf ook ervaren. Vooral mijn (bij)nieren, milt en longen waren constitutioneel verzwakt. Alle niveau’s hiervan op een “10” brengen hielpen sterk mijn algehele energieniveau, spijsverterings-werking en lichaamsrust te verbeteren.

Kundalini

Kundalini energie is een verdichte fysieke energie die vanaf onze basis/perineum door het Kundalini kanaal omhoog loopt. Dit kanaal loopt door onze ruggengraat. Het voedt onze chakra’s, nadi’s en de rest van ons energiesysteem. Als de Kundalini energie goed beweegt, helpt het om het lichaam en zenuwstelsel sterk te houden. Het kanaal kan geblokkeerd/vervuild raken door conditionering vanuit ons karmische lichaam, welke ook in de kern van de ruggengraat gelegen is. VortexHealing® kan dit weer opruimen waardoor de Kundalini vrijer en dieper kan stromen. De Kundalini heeft ook zijn eigen constitutionele energie die met VortexHealing weer opgekrikt kan worden.

Chakra’s

Dit zijn de “grote” energiecentra in ons systeem. Een chakra is een energetische-bewustzijns interface. Ze verbinden onze innerlijke energetische en geestelijke wereld met de omgeving. Ze krijgen hun energie uit ons energiesysteem, de wereld/kosmos waarmee ze interacteren en via een Bron/Divine lijn die aan de basis van een chakra ligt. Ze lopen vanuit ons (subtiele) zenuwstelsel via alle energetische lichamen als een vortex naar de buitenwereld en omgekeerd. De chakra’s voeden en zijn verbonden met de nadi’s; ons subtiele zenuwstelsel welke weer het fysieke zenuwstelsel voedt. Volgens de meeste tradities zijn er 7 hoofdchakra’s en diverse sub/mini-chakra’s. Tezamen vormen ze één geheel chakra systeem.

Dit chakra systeem bepaalt voor circa 1/3e hoe je in je vel zit. Belangrijk dus om dit op orde te krijgen!

Chakra Locatie Lichaamsconnectie (o.a) Hoofdkwaliteiten psychisch (o.a.) Psychische problemen
1e (Muladhara) Perineum (Bij)nieren, skelet, stuit, bekken, regulatie Kundalini Veilig, geaard voelen (survival), seksualiteit (bron) Angst/fobieën, onzekerheid, onveilig voelen, ongegrondheid, hoofdpijn
2e (Svadhisthana) Onderbuik Geslachtsorganen, blaas, prostaat, longen, benen Emotionele verbinding met anderen, seksualiteit (expressie) Problemen met intimiteit & seksualiteit, minderwaardigheid, isolatie, verdriet, verlies, verlorenheid, tekortkomen, depressie, geld-issues
3e (Manipura) Solar plexus Maag, milt, lever, galblaas, alvleesklier, nieren, spijsvertering Zelfkracht, zelfvertrouwen Controle issues, frustratie, boosheid, woede, wrok, haat, zorgen maken, zelfmedelijden, zelfbescherming, arrogantie, laag zelfvertrouwen/beeld, dominantie
4e (Anahata) Hart Thymus, hart, pericardium, ademhaling Trouw, liefde voor jezelf en anderen, compassie, openheid, zelfidentiteit Treurnis, ontrouw, wreedheid, kilheid, afstandelijkheid, jezelf niet kennen
5e (Vishuddha) Keel Schildklier, stembanden, mond, keel, horen/oren Creativiteit, communicatie, (zelf)expressie Problemen met communicatie, zelfexpressie, uiten
6e (Ajna) Tussen de wenkbrauwen Hypofyse, ogen Helderziendheid, intelligentie Waarheid niet onder ogen willen komen, onderdrukken (pijnvermijding)
7e (Sahasrara) Kruin Pijnappelklier, hersenschors Connectie met het Hogere/Goddelijke, samadhi

Binnen VortexHealing® kennen we nog meer hoofdchakra’s voorbij het 7e chakra. In totaal zijn er 13.  Deze andere 6 hebben minder last van verstoringen/conditionering. Er is wel een belangrijk zogenaamd “sub-chakra” onder het 1e chakra. Dit is een ankerpunt voor het 1e chakra richting de grond voor aarding. Deze is bij veel mensen uit balans en/of verzwakt.

Met VortexHealing kan ik de chakra’s schoonmaken, balanceren, versterken en optimaliseren. Zowel individueel als het gehele chakrasysteem. Dit kan via direct energetische healing, maar ook door te werken op de verbonden psychische en fysieke aspecten.

Energetische lichamen

Dit zijn de subtielere lichamen (kosha’s) die tezamen met ons fysieke lichaam ons totale lichaam vormen waarin onze geest leeft. We hebben een emotioneel, mentaal, karmisch, spiritueel, astraal, etherisch en zenuwstelsel lichaam. Blokkades/verzwakkingen in deze lichamen kunnen onze ervaring van de wereld en ons zelf erg verstoren. VortexHealing® kan deze lichamen schoonmaken, balanceren en optimaliseren. Dit kan via directe energetische healing, maar ook door te werken op de verbonden psychische en emotionele aspecten.

Dosha balancing

Dosha’s zijn een basisbegrip in de Ayurveda. De drie dosha’s (vata, pitta en kapha) zijn actieve verdichtingen van de vijf grote elementen: vuur, aarde, water, lucht en ether. Ze hebben als taak deze elementen in de microkosmos van het lichaam te beïnvloeden en in balans te houden. Verstoringen in wat voor jou de juiste balans van deze drie dosha’s is, kan tot ziektes leiden. VortexHealing® kan deze balans herstellen en optimaliseren.

Overig

Ons energiesysteem is nog veel uitgebreider en complexer dan ik nu op deze website beschrijf. VortexHealing® kent een uitgebreide “kaart” van alle onderdelen. En het kan op al deze onderdelen werken om deze schoon te maken, te versterken en te optimaliseren.